Sapun

maslinova grančica

Ovaj tekst pišem u doba epidemije opakim corona virusom i ne mogu da se otmem utisku da je sapun jedan od najvećih pronalazaka u medicni. Po mom mišljenju u rangu vakcine. Svakodnevno čujemo preporuke da što češće peremo ruke jer tako preventivno delujemo protiv corona virusa i drugih patogenih mikroorganizama. Naravno i kad nema epidemije, treba voditi računa o higijeni (ne samo ruku, već celog tela) jer tako brinemo o svom zdravlju i ne širimo neprijatne mirise u okolini. Staviti dezodorans ili parfem na nečistu kožu je loš pokušaj maskiranja neprijatnih mirisa. Jedino što time možete dobiti je više mesta u autobusu.
Nije mi namera da ovde pišem kako su sapuni soli viših masnih kiselina i metalnih jona, ni o samom procesu saponifikacije, ni kako su naše bake ranije pravile sapune (o svemu tome će biti pisano na blogu), već sam želela da podelim sa vama moju fascinaciju jednim tako običnim proizvodom, koji se nalazi u svakom domaćinstvu i koji uzimamo zdravo za gotovo, a koji nam često spasava život. Prljave ruke mogu dovesti od obične prehlade, do smrtonosnih infekcija.
Do sredine 19.veka pranje ruku nije bilo uobičajeno ni u domaćinstvima, pa čak ni u bolnicama. Koncept pranja i dezinfekcije ruku je uveo Mađarski ginekolog Ignac Zemelvajs, koji je primetio da porodilje masovno dobijaju i umiru od porođajne groznice. Njega zovu „ocem pranja ruku“. Po njemu je uveden i termin „Zemelvajs refleks“ koji se koristi kad se automatski, bez provere, odbaci neki novi naučni pristup ili metod. To je zbog toga što su mnogi lekari tog doba odbili da poveruju da su na nekin način doprineli povećanju smrtnosti, jer nisu prali i dezinfikovali ruke.
Dakle, taj običan, svakodnevni proizvod nas uči da nemamo predrasude („Zemelvajs refleks“), ali i da imamo izbor. Možemo da biramo da se osećamo čisti i spolja i „iznutra“. Ukoliko znamo da sapun koji koristimo nije dobijen žrtvovanjem životinja, jer se za njegovu proizvodnju ne koriste životinjske masnoće, već biljna ulja i buteri, sigurna sam da se osećamo dvostruko bolje. A trostruko bolje, ukoliko vam je važno da se ne koristi ni palmino ulje. Ako pripadate toj grupi ljudi, na pravom ste mestu. Neke od sirovina koje koristim su: kakao buter, ši buter, kokosovo, maslinovo i ricinusovo ulje. Svako od ovih ulja i butera ima određen zadatak u sapunu. Jedno je tu zbog pene, drugo da stabilizuje penu i hidrira, treće zbog izuzetne moći čišćenja i odmašćivanja itd.. Pravi znalac će tako dizajnirati recepturu da dobije izbalansiran i kvalitetan ručno rađen sapun. Ne koristim štetne aditive. Od dodataka koristim etarska ulja ili antialergijske mirise, kurkumu (protiv upala), kafu (piling i cirkulacija), aktivni ugalj (dubinsko čišćenje), hibiskus (regeneracija) itd..
Ukoliko želite da poklonite sapun, možete izabrati neki sa utisnutom porukom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *